Strata

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3964
Strata
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 pieczarek
  • 4 jajka
  • 2 chlebki pita
  • 2 pęta kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki tartego sera gouda
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki pozbawić błony i pokroić na drobne kawałki. Kiełbasę pokroić w kostkę. Chlebki pita połamać na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę i zrumienić. Potem dodać do tego pokrojone pieczarki. Całość posypać pieprzem, solą, tarta gałką muszkatołową i smażyć przez 1,5 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia. Następnie jajka roztrzepać trzepaczka z mlekiem, szczyptą soli i tartym serem gouda. Do odpowiedniej foremki na ciasto przełożyć warstwami najpierw połamane wcześniej chlebki pita, potem smażoną kiełbasę z pieczarkami i całość zalać roztrzepanymi jajkami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na złoty kolor. Gotowa potrawę wyciągnąć, podzielić na porcje, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)