Strata
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3964
Składniki:
- 6 pieczarek
- 4 jajka
- 2 chlebki pita
- 2 pęta kiełbasy śląskiej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 1 cebula
- 0,5 szklanki tartego sera gouda
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki pozbawić błony i pokroić na drobne kawałki. Kiełbasę pokroić w kostkę. Chlebki pita połamać na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę i zrumienić. Potem dodać do tego pokrojone pieczarki. Całość posypać pieprzem, solą, tarta gałką muszkatołową i smażyć przez 1,5 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia. Następnie jajka roztrzepać trzepaczka z mlekiem, szczyptą soli i tartym serem gouda. Do odpowiedniej foremki na ciasto przełożyć warstwami najpierw połamane wcześniej chlebki pita, potem smażoną kiełbasę z pieczarkami i całość zalać roztrzepanymi jajkami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na złoty kolor. Gotowa potrawę wyciągnąć, podzielić na porcje, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)