Ohagi
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 8091
Składniki:
- 200 g kleistego ryżu
- 200 g czerwonej fasoli Azuki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka sezamu
Opis przygotowania:
Fasolę czerwoną zalać 3 szklankami wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie postawić ją na średnim ogniu i gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła. W połowie gotowania, dodać do niej cukier brązowy, sos sojowy i ocet ryżowy, po czym dokładnie wymieszać. Ugotowaną fasolę odcedzić. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i dodać do ugotowanej fasoli. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany ryż połączyć z fasolą i razem utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Ubite składniki wymieszać i uformować z nich małe kulki.
Komentarze (0)