Fasola z kiełbasą, jajkami i grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2433
Składniki:
- 300 g fasoli Jaś
- 4 kromki chleba
- 3 łyżki masła
- 3 peta kiełbasy śląskiej
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki przypraw do fasoli
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości, w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry i smażyć ją na mocno rozgrzanym oleju na patelni do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać do niej koncentrat pomidorowy i ugotowaną wcześniej fasolę. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do fasoli, wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie wbić do tego jajka, całość nakryć pokrywką i smażyć do chwili, aż same białka jaj się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem. Chleb wysmarować masłem, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron, do chwili, aż się przyrumieni. Wówczas ściągnąć go z patelni i dodać do potrawy.
Komentarze (0)