Ziemniaki z jarzynami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1951

Składniki:

  • 80 dkg ziemniaków
  • 20 dkg pieczarek
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Paprykę czerwoną i żółtą umyć, przekroić na połowy, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Boczek wędzony pokroić na kawałki, a następnie dobrze go wysmażyć na patelni bez tłuszczu. Do wysmażonego boczku dodać pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i smażyć przez 8 minut stale mieszając. Po tym czasie smażone produkty przełożyć na talerz. Na patelnię wyłożyć masło i podsmażyć na nim ziemniaki na złoty kolor. Do smażonych ziemniaków dodać odstawione wcześniej produkty, całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem i papryką mieloną. Doprawione ziemniaki przełożyć na talerz i posypać zieloną natką pietruszki. Gotowe danie podajemy zaraz po przyrządzeniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów