Ziemniaki z jarzynami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1951
Składniki:
- 80 dkg ziemniaków
- 20 dkg pieczarek
- 15 dkg wędzonego boczku
- 2 duże czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- natka zielonej pietruszki
- sól
- biały pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Paprykę czerwoną i żółtą umyć, przekroić na połowy, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Boczek wędzony pokroić na kawałki, a następnie dobrze go wysmażyć na patelni bez tłuszczu. Do wysmażonego boczku dodać pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i smażyć przez 8 minut stale mieszając. Po tym czasie smażone produkty przełożyć na talerz. Na patelnię wyłożyć masło i podsmażyć na nim ziemniaki na złoty kolor. Do smażonych ziemniaków dodać odstawione wcześniej produkty, całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem i papryką mieloną. Doprawione ziemniaki przełożyć na talerz i posypać zieloną natką pietruszki. Gotowe danie podajemy zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze (0)