Kueh Pie Tee - kubki z jarzynami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1840
Składniki:
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 200 ml sosu chili
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 20 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 2 łyżki wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek i pokroić na drobne kawałki. Marchew obrać ze skory i pokroić w kostkę Pokrojone warzywa przełożyć do jednego rondla, zalać je 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i przełożyć do miski. Zielony groszek oraz kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do ugotowanych warzyw. Składniki oprószyć mieloną kolendrą i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę ryżową oraz pszenną wymieszać ze sobą i przesypać na stolnicę. Wbić do tego jajko, wlać wodę, dodać szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione rozwałkować na grubość 0,3 mm i nałożyć je na zewnętrzną stronę foremek do ciasta. Ciasto z foremkami włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju (foremki należy czymś dociążyć lub należy je trzymać drewnianymi patyczkami, aby smażone ciasto "nie uciekało"). Ciasto smażyć na złoty kolor, a usmażone osączyć z tłuszczu, ściągnąć z foremek i wyłożyć na talerz.
Do usmażonego ciasta nałożyć wymieszane wcześniej warzywa. Wszystko polać sosem chili.
Przygotować ciasto: mąkę ryżową oraz pszenną wymieszać ze sobą i przesypać na stolnicę. Wbić do tego jajko, wlać wodę, dodać szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione rozwałkować na grubość 0,3 mm i nałożyć je na zewnętrzną stronę foremek do ciasta. Ciasto z foremkami włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju (foremki należy czymś dociążyć lub należy je trzymać drewnianymi patyczkami, aby smażone ciasto "nie uciekało"). Ciasto smażyć na złoty kolor, a usmażone osączyć z tłuszczu, ściągnąć z foremek i wyłożyć na talerz.
Do usmażonego ciasta nałożyć wymieszane wcześniej warzywa. Wszystko polać sosem chili.
Komentarze (0)