Racuszki z jarzynami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2905

Składniki:

  • 100 g młodych warzyw (marchew, pietruszka, seler, groszek, kalafior)
  • 150 g mąki krupczatki
  • 10 g drożdży
  • 1 jajko
  • 50 g pieczarek
  • 200 ml mleka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • zielony szczypiorek

Opis przygotowania:

Warzywa umyć, pokroić drobno w kostkę i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Z drożdży, mąki, jajka, mleka, soli wyrobić rzadkie ciasto, rozrzedzając je wywarem z ugotowanych warzyw. Pieczarki umyć, drobno pokroić, dodać do ciasta i dobrze wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na patelnię na mocno rozgrzany olej, formując małe placuszki. Racuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyciągnąć na talerz i posypać pieprzem i zielonym szczypiorkiem. Podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów