Racuszki z jarzynami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3073
Składniki:
- 100 g młodych warzyw (marchew, pietruszka, seler, groszek, kalafior)
- 150 g mąki krupczatki
- 10 g drożdży
- 1 jajko
- 50 g pieczarek
- 200 ml mleka
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- zielony szczypiorek
Opis przygotowania:
Warzywa umyć, pokroić drobno w kostkę i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Z drożdży, mąki, jajka, mleka, soli wyrobić rzadkie ciasto, rozrzedzając je wywarem z ugotowanych warzyw. Pieczarki umyć, drobno pokroić, dodać do ciasta i dobrze wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na patelnię na mocno rozgrzany olej, formując małe placuszki. Racuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyciągnąć na talerz i posypać pieprzem i zielonym szczypiorkiem. Podawać na gorąco.
Komentarze (0)