Pstrąg z jarzynami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2837
Składniki:
- 4 pstrągi
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki oleju
- 2 papryki czerwone
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 100 g oliwek
- 1 cytryna
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
Opis przygotowania:
Pstrągi umyć i wypatroszyć, oprószyć mąką, posypać solą i pieprzem. Ułożyć je na patelni na wcześniej rozgrzanym oleju i smażyć z obu stron. Paprykę przekroić i oczyścić z nasion, a następnie pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć w gorącej wodzie w celu ich ze skórek. Pokroić drobno pomidory i cebulę. Jarzyny wymieszać z oliwkami, skropić wszystko olejem i sokiem z cytryny. Dodać soli do smaku. Jarzyny ułożyć na talerzu, a na wierzchu położyć ryby i posypać natką pietruszki. Podać z ziemniakami lub frytkami.
Komentarze (0)