Naleśniki zapiekane z jarzynami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2921
Składniki:
- 1 kg jarzyn (marchew, pietruszka, cebula, kapusta)
- 3 suszone grzyby
- 3 ziemniaki
- 3 dkg słoniny
- sól
- pieprz
- Na naleśniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki wody
- sól
Opis przygotowania:
Z mąki, jajka, wody, soli wyrobić ciasto i usmażyć 10-12 cienkich naleśników. Wszystkie jarzyny umyć, obrać, pokroić w drobne kostki i ugotować razem z grzybami do miękkości. Grzyby pokroić w drobne plastry. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć nimi naleśniki. Naleśniki z jarzynami pozawijać. Słoninę stopić na patelni i stopiony tłuszcz przelać do naczynia żaroodpornego. Na gorący tłuszcz ułożyć naleśniki, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Gotowe naleśniki podajemy na gorąco.
Komentarze (0)