Naleśniki zapiekane z jarzynami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2921
Naleśniki zapiekane z jarzynami
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg jarzyn (marchew, pietruszka, cebula, kapusta)
  • 3 suszone grzyby
  • 3 ziemniaki
  • 3 dkg słoniny
  • sól
  • pieprz
  • Na naleśniki:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wody
  • sól

Opis przygotowania:

Z mąki, jajka, wody, soli wyrobić ciasto i usmażyć 10-12 cienkich naleśników. Wszystkie jarzyny umyć, obrać, pokroić w drobne kostki i ugotować razem z grzybami do miękkości. Grzyby pokroić w drobne plastry. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć nimi naleśniki. Naleśniki z jarzynami pozawijać. Słoninę stopić na patelni i stopiony tłuszcz przelać do naczynia żaroodpornego. Na gorący tłuszcz ułożyć naleśniki, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Gotowe naleśniki podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów