Bint al-sahn
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1698
Składniki:
- 250 g płynnego miodu wielokwiatowego
- 250 g rozpuszczonego, klarowanego masła
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki suszonej czarnuszki
- 4 jajka
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 jajko do wysmarowania ciasta
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Drożdże przesypać do kubka, zalać je 2 łyżkami letniej wody, wsypać do nich 1 łyżeczkę cukru i dobrze rozetrzeć. Następnie mąkę przesypać do miski, po czym wymieszać ją z cukrem i ze szczyptą soli. Wlać do tego roztarte drożdże, wbić 4 jajka, wlać pozostałą wodę, rozpuszczone masło klarowane i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, podzielić je na równe części i rozwałkować każdą z nich na grubość 2 mm. Następnie płaty ciasta przełożyć jeden na drugi, kładąc je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować roztrzepanym jednym jajkiem i posypać górę suszoną czarnuszką. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, polać je miodem i posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze (0)