Boczek z kapustą i jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1097
Składniki:
- 400 g surowego boczku
- 2 słodkie jabłka
- 2 korniszony
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
Opis przygotowania:
Jabłka oraz kapustę umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Korniszony pokroić na małe kawałki. Kapustę pokroić w cienkie plastry, przełożyć je do rondla, po czym zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kapustę odcedzić, posypać cukrem, skropić sokiem cytrynowym, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz. Boczek surowy przełożyć do rondla, zalać go lekko osoloną wodą tak, aby go zakrywała i ugotować do miękkości na średnim ogniu. Ugotowany boczek odcedzić, pokroić na porcje i dodać do kapusty na talerzu. Wszystko posypać pokrojonymi wcześniej jabłkami i korniszonami.
Komentarze (0)