Sałatka z jajkami, jabłkami, papryką i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1472
Sałatka z jajkami, jabłkami, papryką i szynką
fot. mealmakeovermoms / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonej szynki w plastrach
  • 6 jaj
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 liście salaty
  • 2 łyżki majonezu
  • świeża bazylia do dekoracji
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w drobną kostkę do miski. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej papryki. Szynkę pokroić w drobną kostkę i dodać do tego. Następnie jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, po czym dodać do tego majonez i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć na talerz i liście salaty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów