Sałatka z jajkami, jabłkami, papryką i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1472
Składniki:
- 300 g wędzonej szynki w plastrach
- 6 jaj
- 2 słodkie jabłka
- 2 czerwone papryki
- 2 liście salaty
- 2 łyżki majonezu
- świeża bazylia do dekoracji
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w drobną kostkę do miski. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej papryki. Szynkę pokroić w drobną kostkę i dodać do tego. Następnie jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, po czym dodać do tego majonez i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć na talerz i liście salaty.
Komentarze (0)