Ziemniaki zapiekane z jabłkami i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1000
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 230 g sera koziego
- 200 ml śmietany 18%
- 3 słodkie jabłka
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, odsączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Ser kozi również pokroić w cienkie plastry. Następnie pokrojone ziemniaki, jabłka i ser ułożyć w brytfance w kolejności na przemian i wszystko zalać śmietaną zmieszaną ze szczyptą soli. Wszystko oprószyć suszonym tymiankiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości składników. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)