Makaron jajeczny z warzywami i wołowiną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2306
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej
- 30 g chińskiego makaronu jajecznego
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 kapusta pekińska
- 1 cebula biała
- 1 marchew
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Kapustę pekińską pokroić na kawałki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie plastry. Makaron chiński przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie do rondla włożyć pokrojoną marchew i czerwoną cebulę, zalać 1 l wody, wlać do tego sos sojowy i gotować do miękkości. Wtedy z rondla wyciągnąć czerwoną cebulę, a do gotowanej marchwi dodać kapustę pekińską, oprószyć ją szczypta soli oraz pieprzu i gotować jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, odcedzić i dodać do ugotowanego makaronu na talerzu. Cebulę białą pokroić w cienkie plastry i zeszklić ją na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone na kawałki mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i smażyć pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną wcześniej papryczką chili i gotowaną, czerwona cebulą.
Komentarze (0)