Tava masala

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2496
Tava masala
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g białego sera twarogowego
  • 100 ml śmietany 12%
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 dymki
  • 2 marchewki
  • 2 liście białej kapusty
  • 1 łyżka łagodnego keczupu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Liście białej kapusty sparzyć 3 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej dymki wsypać mielony kminek, kolendrę, kurkumę i mieloną czerwona paprykę chili. Smażyć przez 1 minutę, potem dodać do tego przecier pomidorowy, keczup i wlać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać, po czym dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę czerwoną oraz marchew i zagotować. Po zagotowaniu dodać pokruszony na drobne kawałki ser twarogowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i gotować przez 2 minuty na średnim ogniu. Ugotowane składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na liście kapusty. Gotową potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów