Tava masala
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2496
Składniki:
- 250 g białego sera twarogowego
- 100 ml śmietany 12%
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- 2 dymki
- 2 marchewki
- 2 liście białej kapusty
- 1 łyżka łagodnego keczupu
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Liście białej kapusty sparzyć 3 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej dymki wsypać mielony kminek, kolendrę, kurkumę i mieloną czerwona paprykę chili. Smażyć przez 1 minutę, potem dodać do tego przecier pomidorowy, keczup i wlać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać, po czym dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę czerwoną oraz marchew i zagotować. Po zagotowaniu dodać pokruszony na drobne kawałki ser twarogowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i gotować przez 2 minuty na średnim ogniu. Ugotowane składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na liście kapusty. Gotową potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)