Chleb z jabłkami, jajkami i budyniem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1748
Składniki:
- 500 ml mleka 2%
- 80 g budyniu waniliowego
- 8 kromek chleba pszennego
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki polewy truskawkowej
- 2 jabłka Jonatan
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Jabłka umyć, osaczyć z wody, obrać je ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Formy do pieczenia wysmarować masłem. Następnie chleb pszenny połamać na małe kawałki i przełożyć go do wysmarowanych form do pieczenia. Chleb w formach posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami i wyłożyć na to pokrojone plastry jabłek. Jajka wbić do kubka, dokładnie je rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i polać tym składniki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz. Odlać 0,5 szklanki mleka do kubka, wsypać do niego cukier, budyń waniliowy i dokładnie rozmieszać. Do rondla wlać pozostałe mleko i zagotować je na średnim ogniu, po czym na wrzątek wlać rozmieszany wcześniej budyń z cukrem. Składniki w rondlu wymieszać i podgrzewać do chwili, aż zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i zalać tym całość na talerzu. Wszystko polać polewą truskawkowa i posypać cynamonem.
Komentarze (0)