Kapusta po mankencku z jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1740
Składniki:
- 150 g masła
- 4 jabłka
- 3 łyżki cukru
- 2 kg kapusty młodej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kapustę poszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, wrzucić do dużego garnka, dodać 1 łyżkę soli, zalać wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić (część wody pozostawić do podlewania podczas duszenia). Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i dodać do odcedzonej kapusty. Kapustę z jabłkami postawić na małym ogniu, dodać masło, cukier, ocet balsamiczny i musztardę. Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do czasu, aż składniki będą miękkie. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Podawać na ciepło.
Podawać na ciepło.
Komentarze (0)