Kapusta po mankencku z jabłkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1740
Kapusta po mankencku z jabłkami
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g masła
  • 4 jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 kg kapusty młodej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kapustę poszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, wrzucić do dużego garnka, dodać 1 łyżkę soli, zalać wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić (część wody pozostawić do podlewania podczas duszenia). Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i dodać do odcedzonej kapusty. Kapustę z jabłkami postawić na małym ogniu, dodać masło, cukier, ocet balsamiczny i musztardę. Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do czasu, aż składniki będą miękkie. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów