Kapusta z jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1503
Składniki:
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 2 jabłka Jonagored
- 2 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki zimnej wody do rozmieszania mąki
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 średnia główka czerwonej kapusty
- 1 liść laurowy
- 1 cebula
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Jabłka oraz kapustę umyć i osączyć z wody. Kapustę przekroić na połówki, pozbawić głąba, a resztę pokroić w cienkie plastry. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i również pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojone składniki przełożyć razem do jednego rondla. Zalać je wodą, octem, zasypać cukrem, dodać ziarna czarnego pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy, goździki i całość gotować pod przykryciem do miękkości składników na średnim ogniu. Wtedy mąkę kukurydzianą rozmieszać z zimną wodą w kubku i przelać do gotowanych składników w rondlu. Wszystko ponownie wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty, po czym odcedzić z nadmiaru gotowanego płynu i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)