Cruller kokosowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1849
Cruller kokosowy
fot. WestportWiki (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 200 g wiórek kokosowych
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody
  • Glazura:
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 szklanka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: wodę przelać do rondla, włożyć do niej masło i rozpuścić je na średnim ogniu. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz mąkę. Całość mieszać drewnianą łyżką i podgrzewać na małym ogniu do chwili utworzenia się jednolitej masy. Następnie ściągnąć z ognia, wbić do tego jajka, zmiksować mikserem, przełożyć do szprycy i wycisnąć masę w formie okręgów na małe, kwadratowe papierki do pieczenia ciasta, wysmarowane (z jednej strony) niewielką ilością oleju. Następnie włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni (papierkami do góry) i smażyć na rumiany kolor najpierw od dołu. Następnie ściągnąć papierek, odwrócić na drugą stronę i ponownie smażyć na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i osączyć z oleju.

Przygotować glazurę: miód lipowy oraz mleko kokosowe przelać razem do jednej miski. Wsypać do tego cukier puder i całość dokładnie wymieszać łyżeczką. W wymieszanych składnikach zanurzyć usmażone ciasto, wyciągnąć, wyłożyć na talerz i wszystko posypać obficie wiórkami kokosowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów