Cruller kokosowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1849
Składniki:
- 200 g wiórek kokosowych
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 16 g cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 szklanka wody
- Glazura:
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 1 szklanka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: wodę przelać do rondla, włożyć do niej masło i rozpuścić je na średnim ogniu. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz mąkę. Całość mieszać drewnianą łyżką i podgrzewać na małym ogniu do chwili utworzenia się jednolitej masy. Następnie ściągnąć z ognia, wbić do tego jajka, zmiksować mikserem, przełożyć do szprycy i wycisnąć masę w formie okręgów na małe, kwadratowe papierki do pieczenia ciasta, wysmarowane (z jednej strony) niewielką ilością oleju. Następnie włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni (papierkami do góry) i smażyć na rumiany kolor najpierw od dołu. Następnie ściągnąć papierek, odwrócić na drugą stronę i ponownie smażyć na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i osączyć z oleju.
Przygotować glazurę: miód lipowy oraz mleko kokosowe przelać razem do jednej miski. Wsypać do tego cukier puder i całość dokładnie wymieszać łyżeczką. W wymieszanych składnikach zanurzyć usmażone ciasto, wyciągnąć, wyłożyć na talerz i wszystko posypać obficie wiórkami kokosowymi.
Przygotować glazurę: miód lipowy oraz mleko kokosowe przelać razem do jednej miski. Wsypać do tego cukier puder i całość dokładnie wymieszać łyżeczką. W wymieszanych składnikach zanurzyć usmażone ciasto, wyciągnąć, wyłożyć na talerz i wszystko posypać obficie wiórkami kokosowymi.
Komentarze (0)