Ziemniaki z pieczonym bakłażanem i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1868
Ziemniaki z pieczonym bakłażanem i pomidorami
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 liście sałaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć na talerz. Pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do sałaty. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Bakłażana przekroić na połówki, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 15 minut. Po tym czasie bakłażana wyciągnąć i wyskrobać miąższ łyżką. Miąższ zmiksować mikserem z pokrojoną drobno bazylią, obranym i pokrojonym drobno czosnkiem oraz oliwą z oliwek. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i dodać do składników na talerzu. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc razem z masłem. Utłuczone dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów