Ziemniaki z pieczonym bakłażanem i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1868
Składniki:
- 2 liście sałaty
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- 1 łyżka świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć na talerz. Pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do sałaty. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Bakłażana przekroić na połówki, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 15 minut. Po tym czasie bakłażana wyciągnąć i wyskrobać miąższ łyżką. Miąższ zmiksować mikserem z pokrojoną drobno bazylią, obranym i pokrojonym drobno czosnkiem oraz oliwą z oliwek. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i dodać do składników na talerzu. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc razem z masłem. Utłuczone dodać do potrawy.
Komentarze (0)