Frybread z fasolą, pomidorami, boczkiem i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1669
Składniki:
- 200 g białej fasoli w zalewie
- 200 g czerwonej fasoli w zalewie
- 30 g szynki wędzonej
- 30 g wędzonego boczku
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki maślanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Fasolę czerwoną oraz białą osączyć z zalewy. Pomidorki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Boczek oraz szynkę pokroić w kostkę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Do wymieszanych składników wlać letnia wodę, maślankę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę zawinąć w folię spożywcza i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki odwinąć z foli i rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie uformować z niego przy pomocy foremek do ciasta małe miseczki. Następnie same miseczki, bez foremek, wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego natkę zielonej pietruszki, boczek oraz szynkę. Składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego czerwoną i białą fasole oraz pokrojone pomidorki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem syczuańskimi i mieloną kolendrą. Wszystko ponownie dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty pod przykryciem. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i napełnić nimi miseczki z ciasta na talerzu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Do wymieszanych składników wlać letnia wodę, maślankę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę zawinąć w folię spożywcza i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki odwinąć z foli i rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie uformować z niego przy pomocy foremek do ciasta małe miseczki. Następnie same miseczki, bez foremek, wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego natkę zielonej pietruszki, boczek oraz szynkę. Składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego czerwoną i białą fasole oraz pokrojone pomidorki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem syczuańskimi i mieloną kolendrą. Wszystko ponownie dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty pod przykryciem. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i napełnić nimi miseczki z ciasta na talerzu.
Komentarze (0)