Frybread z fasolą, pomidorami, boczkiem i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1472
Frybread z fasolą, pomidorami, boczkiem i szynką
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 200 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 30 g szynki wędzonej
  • 30 g wędzonego boczku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Fasolę czerwoną oraz białą osączyć z zalewy. Pomidorki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Boczek oraz szynkę pokroić w kostkę.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Do wymieszanych składników wlać letnia wodę, maślankę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę zawinąć w folię spożywcza i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki odwinąć z foli i rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie uformować z niego przy pomocy foremek do ciasta małe miseczki. Następnie same miseczki, bez foremek, wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego natkę zielonej pietruszki, boczek oraz szynkę. Składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego czerwoną i białą fasole oraz pokrojone pomidorki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem syczuańskimi i mieloną kolendrą. Wszystko ponownie dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty pod przykryciem. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i napełnić nimi miseczki z ciasta na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów