Ziemniaki z fasolą, jajkiem i tortillą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1535
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 tortille
- 4 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- 1 mała czerwona papryczka chili
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, oprószyć je przyprawą do ziemniaków, doprawić do smaku szczyptą soli i lekko zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Papryczkę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i potem razem z pokrojoną papryczką chili zeszklić na pozostałej oliwie z oliwek na drugiej patelni. Tortille pokruszyć na małe kawałki i dodać do zeszklonego czosnku na patelni. Oba składniki smażyć przez 30 sekund, po czym dodać do tego osączoną z zalewy czerwoną fasolę. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego pieprzu i smażyć razem przez 2 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków na talerzu. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do czasu, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko polać kwaśną śmietaną i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)