Ziemniaki z fasolą, jajkiem i tortillą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1535
Ziemniaki z fasolą, jajkiem i tortillą
fot. Ruth and Dave

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 tortille
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, oprószyć je przyprawą do ziemniaków, doprawić do smaku szczyptą soli i lekko zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Papryczkę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i potem razem z pokrojoną papryczką chili zeszklić na pozostałej oliwie z oliwek na drugiej patelni. Tortille pokruszyć na małe kawałki i dodać do zeszklonego czosnku na patelni. Oba składniki smażyć przez 30 sekund, po czym dodać do tego osączoną z zalewy czerwoną fasolę. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego pieprzu i smażyć razem przez 2 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków na talerzu. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do czasu, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko polać kwaśną śmietaną i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów