Ziemniaki pieczone z fasolą i jarmużem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1222
Składniki:
- 400 g fasoli Jaś
- 4 ziemniaki
- 4 liście jarmużu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki masła
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Jarmuż pokroić na kawałki. Musztardę przełożyć na talerz. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego ugotowaną wcześniej fasolę. Smażyć ją przez 1,5 minuty na średnim ogniu, potem dodać do niej pokrojony jarmuż. Oba te składniki dobrze wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz z musztardą. Ziemniaki przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości. Po upieczeniu ziemniaki wyciągnąć z piekarnika, pokroić w ćwiartki, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i dodać do potrawy.
Komentarze (0)