Deser czekoladowo-borówkowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2920
Składniki:
- 350 g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki
- 30 g herbatników
- 4 łyżki dżemu jagodowego
- 3 łyżki mleka 2%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 szklanki borówki amerykańskiej
- 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
- garstka świeżej mięty
Opis przygotowania:
Borówkę amerykańską oraz mięte umyć i osączyć z wody. Następnie 0,5 szklanki borówki amerykańskiej przesypać do miksera i zmiksować ją na jednolitą masę. Pozostałą 1 szklankę borówki pozostawić do dekoracji deseru. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobną miazgę. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej czekolady wsypać pokruszone wcześniej herbatniki i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na tackę wyłożoną papierem do pieczenia i wcisną w nie odpowiednie foremki. Żelatynę namoczyć w mleku i trzymać przez 5 minut. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodać zmiksowaną borówkę amerykańską oraz namoczoną w mleku żelatynę spożywczą. Składniki z pianą dokładnie wymieszać i przełożyć łyżeczką do foremek wciśniętych w czekoladę. Całość wstawić do lodówki tak, aby składniki dobrze zakrzepły. Kiedy to nastąpi, wyciągnąć je z lodówki, foremek i wyłożyć na talerz. Wszystko wyłożyć dżemem jagodowym, posypać pozostawioną borówką amerykańską i udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)