Ziemniaki z boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 543
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 300 g wędzonego boczku
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w plastry o grubości 5 mm. Następnie cebule obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony wcześniej boczek i smażyć go do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojone ziemniaki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wówczas wszystko ściągnąć z patelni, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)