Tiramisu w szklance
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1789
Składniki:
- 300 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g okrągłych biszkoptów
- 6 żółtek
- 2 łyżki likieru kawowego
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka zimnej, parzonej kawy espresso
- 1 szklanka cukru
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Miętę umyć i odsączyć z wody. Biszkopty skropić zimną kawą espresso. Żółtka przełożyć do miski, postawić je na gotującej się wodzie w garnku, wsypać do nich połowę cukru, ubić do białości mikserem i ściągnąć z ognia. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na puszystą pianę z drugą połową cukru, a po ubiciu dodać ją do ubitych wcześniej żółtek. Dodać do tego mascarpone, wlać likier kawowy i całość ponownie zmiksować na jednolitą masę. Do szklanki włożyć namoczone wcześniej kawą biszkopty i przygotowaną masę serową z żółtkami. Całość posypać kakao i udekorować świeża miętą.
Komentarze (0)