Tiramisu w szklance

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1789
Tiramisu w szklance
fot. iuliia_n (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka zimnej, parzonej kawy espresso
  • 1 szklanka cukru
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Miętę umyć i odsączyć z wody. Biszkopty skropić zimną kawą espresso. Żółtka przełożyć do miski, postawić je na gotującej się wodzie w garnku, wsypać do nich połowę cukru, ubić do białości mikserem i ściągnąć z ognia. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na puszystą pianę z drugą połową cukru, a po ubiciu dodać ją do ubitych wcześniej żółtek. Dodać do tego mascarpone, wlać likier kawowy i całość ponownie zmiksować na jednolitą masę. Do szklanki włożyć namoczone wcześniej kawą biszkopty i przygotowaną masę serową z żółtkami. Całość posypać kakao i udekorować świeża miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów