Ziemniaki pieczone z masłem i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2933
Ziemniaki pieczone z masłem i boczkiem
fot. Svadilfari / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 15 g wędzonego boczku
  • 15 g tartego sera cheddar
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 papryczki czerwone chili
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili oraz szczypiorek posiekać drobno. Ziemniaki przekroić w poprzek w górnej ich części i wysmarować masłem. Wysmarowane oprószyć szczyptą soli i pieprzu. Dodać do tego pokrojony w drobna kostkę boczek. Następnie składniki zawinąć aluminiową folia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec do miękkości ziemniaków, po czym wyciągnąć z piekarnika i posypać tartym serem cheddar. Całość ponownie włożyć do piekarnika i piec do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Wszystko polać kwaśną śmietaną i posypać pokrojonym szczypiorkiem i papryczką chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów