Ziemniaki pieczone z masłem i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2933
Składniki:
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 15 g wędzonego boczku
- 15 g tartego sera cheddar
- 2 łyżki masła
- 2 duże ziemniaki
- 2 papryczki czerwone chili
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili oraz szczypiorek posiekać drobno. Ziemniaki przekroić w poprzek w górnej ich części i wysmarować masłem. Wysmarowane oprószyć szczyptą soli i pieprzu. Dodać do tego pokrojony w drobna kostkę boczek. Następnie składniki zawinąć aluminiową folia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec do miękkości ziemniaków, po czym wyciągnąć z piekarnika i posypać tartym serem cheddar. Całość ponownie włożyć do piekarnika i piec do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Wszystko polać kwaśną śmietaną i posypać pokrojonym szczypiorkiem i papryczką chili.
Komentarze (0)