Tarta ziemniaczana
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2111
Składniki:
- Na ciasto:
- 120 g mrożonego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 kg batatów
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki soli
- Na polewę:
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 10 g tłuczonych orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, cynamonem oraz cukrem. Potem dodać do tego pokrojone masło, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: bataty obrać ze skóry, umyć, zalać 2 l wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, wlać do nich sok pomarańczowy, wbić jajka, wsypać cukier brązowy, gałkę muszkatołową i całość dokładnie utłuc na jednolitą masę i wymieszać. Masę przełożyć na ciasto i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piec na złoty kolor, potem wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować polewę: śmietanę kremówkę zmiksować mikserem z cukrem i przełożyć na upieczone ciasto. Czekoladę gorzką połamać na drobne, przełożyć do rondla, roztopić na płynną masę na małym ogniu i przelać na ciasto.
Wszystko posypać tłuczonymi orzechami włoskimi.
Przygotować wypełnienie: bataty obrać ze skóry, umyć, zalać 2 l wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, wlać do nich sok pomarańczowy, wbić jajka, wsypać cukier brązowy, gałkę muszkatołową i całość dokładnie utłuc na jednolitą masę i wymieszać. Masę przełożyć na ciasto i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piec na złoty kolor, potem wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować polewę: śmietanę kremówkę zmiksować mikserem z cukrem i przełożyć na upieczone ciasto. Czekoladę gorzką połamać na drobne, przełożyć do rondla, roztopić na płynną masę na małym ogniu i przelać na ciasto.
Wszystko posypać tłuczonymi orzechami włoskimi.
Komentarze (0)