Bataty zapiekane z ciecierzycą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1442
Bataty zapiekane z ciecierzycą
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Ciecierzycę odsączyć z zalewy, oprószyć je przyprawą garam masala i wymieszać. Bataty oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Bataty przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu bataty przekroić na połowy. Następnie wyłożyć na nie przyprawioną ciecierzycę i całość posypać szczyptą soli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, położyć na talerz i polać jogurtem greckim. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów