Ziemniaki z bobem i łososiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1724
Ziemniaki z bobem i łososiem
fot. chordmonkey / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g filetów z łososia
  • 20 g bobu
  • 20 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • garstka łodyg groszku zielonego do dekoracji
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Łososia wędzonego pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości, odcedzić i dodać do wędzonej ryby. Bób zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i dodać do składników. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać mąkę. Filety z łososia podzielić na porcje, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i panierować w roztrzepanym jajku oraz w mące i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażoną rybę, ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować łodygami zielonego groszku oraz śmietaną kremówką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów