Ziemniaki z bobem i łososiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1724
Składniki:
- 250 g filetów z łososia
- 20 g bobu
- 20 g wędzonego łososia
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 kg małych ziemniaków
- 1 łyżka śmietany kremówki
- garstka łodyg groszku zielonego do dekoracji
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Łososia wędzonego pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości, odcedzić i dodać do wędzonej ryby. Bób zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i dodać do składników. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać mąkę. Filety z łososia podzielić na porcje, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i panierować w roztrzepanym jajku oraz w mące i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażoną rybę, ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować łodygami zielonego groszku oraz śmietaną kremówką.
Komentarze (0)