Kurczak tikka masala

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3254
Kurczak tikka masala
fot. TheCulinaryGeek / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki mąki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • szczypiorek
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na marynatę:
  • 2 cm imbiru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • Na sos:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować marynatę: piersi kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i dodać do mięsa. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Natkę kolendry pokroić drobno i razem z czosnkiem dodać do składników. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i mielona papryką, po czym zalać sokiem z limonki, oliwą i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć i osączyć z marynaty. Rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni, dodać osączone mięso i zrumienić. Przygotować sos: rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni, dodać 1 obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Do cebuli dodać drobno posiekaną papryczkę chili, kurkumę, pokrojone w kostkę pomidory i zalać jogurtem. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać zrumienione mięso, doprawić do smaku przyprawami i zagotować na małym ogniu. Po zagotowaniu przełożyć na talerz. Obrać 2 cebule ze skóry, pokroić w cienkie plastry i obtoczyć w mące. Potem rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni, dodać obtoczoną cebulę, zrumienić z obu stron i dodać do potrawy. Całe danie udekorować pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów