Kurczak tikka masala
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3254
Składniki:
- 3 łyżki mąki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- szczypiorek
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
- Na marynatę:
- 2 cm imbiru
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- Na sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować marynatę: piersi kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i dodać do mięsa. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Natkę kolendry pokroić drobno i razem z czosnkiem dodać do składników. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i mielona papryką, po czym zalać sokiem z limonki, oliwą i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć i osączyć z marynaty. Rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni, dodać osączone mięso i zrumienić. Przygotować sos: rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni, dodać 1 obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Do cebuli dodać drobno posiekaną papryczkę chili, kurkumę, pokrojone w kostkę pomidory i zalać jogurtem. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać zrumienione mięso, doprawić do smaku przyprawami i zagotować na małym ogniu. Po zagotowaniu przełożyć na talerz. Obrać 2 cebule ze skóry, pokroić w cienkie plastry i obtoczyć w mące. Potem rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni, dodać obtoczoną cebulę, zrumienić z obu stron i dodać do potrawy. Całe danie udekorować pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)