Mus cytrynowy z sokiem malinowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2785
Mus cytrynowy z sokiem malinowym
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 220 g cukru
  • 150 ml soku cytrynowego
  • 100 ml letniej wody
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki soku malinowego
  • 2 łyżki tartej skorki cytrynowej
  • 1,5 łyżki żelatyny w proszku

Opis przygotowania:

Żelatynę namoczyć w letniej wodzie. Kiedy napęcznieje, dodać połowę cukru, sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Dodać do tego żółtka, postawić na małym ogniu i mieszać do czasu, aż masa zacznie gęstnieć (nie dopuścić do zagotowania). Dodać do tego tartą skórkę cytrynową i wymieszać. Następnie ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Śmietanę ubić z drugą połową cukru na puszystą pianę i dodawać po łyżce do gęstniejącej masy, cały czas mieszając. Całość schłodzić, wyciągnąć i polać sokiem malinowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów