Mus cytrynowy z sokiem malinowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2785
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki
- 220 g cukru
- 150 ml soku cytrynowego
- 100 ml letniej wody
- 3 żółtka
- 2 łyżki soku malinowego
- 2 łyżki tartej skorki cytrynowej
- 1,5 łyżki żelatyny w proszku
Opis przygotowania:
Żelatynę namoczyć w letniej wodzie. Kiedy napęcznieje, dodać połowę cukru, sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Dodać do tego żółtka, postawić na małym ogniu i mieszać do czasu, aż masa zacznie gęstnieć (nie dopuścić do zagotowania). Dodać do tego tartą skórkę cytrynową i wymieszać. Następnie ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Śmietanę ubić z drugą połową cukru na puszystą pianę i dodawać po łyżce do gęstniejącej masy, cały czas mieszając. Całość schłodzić, wyciągnąć i polać sokiem malinowym.
Komentarze (0)