Risotto z bobem i kurczakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2097
Risotto z bobem i kurczakiem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 200 g mrożonego bobu
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka przypraw do kurczaka
  • 1 mały por
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Bób rozmrozić. Por umyć i osączyć go z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanych 3 łyżkach oliwy z oliwek. Do zeszklonego czosnku wsypać opłukany wcześniej ryż, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minut. Po tym czasie wlać do smażonych składników szklankę wina wytrawnego i dusić do chwili, aż wino odparuje. Potem wlać do tego bulion warzywny. Całość posypać pokrojonym drobno koperkiem, doprawić do smaku szczyptą soli i dusić do miękkości ryżu. Kiedy ryż będzie miękki, składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać pozostałą oliwę na drugiej patelni i dodać do tego rozmrożony bób. Smażyć go przez 2 minuty na średnim ogniu, a po tym czasie dodać do niego pokrojone na małe kawałki piersi z kurczaka. Składniki na patelni oprószyć przyprawą do kurczaka, szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć razem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z patelni i dodać do całości. Wszystko udekorować porem i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów