Risotto z bobem i kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2097
Składniki:
- 250 g ryżu
- 200 g mrożonego bobu
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 1 łyżeczka przypraw do kurczaka
- 1 mały por
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Bób rozmrozić. Por umyć i osączyć go z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanych 3 łyżkach oliwy z oliwek. Do zeszklonego czosnku wsypać opłukany wcześniej ryż, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minut. Po tym czasie wlać do smażonych składników szklankę wina wytrawnego i dusić do chwili, aż wino odparuje. Potem wlać do tego bulion warzywny. Całość posypać pokrojonym drobno koperkiem, doprawić do smaku szczyptą soli i dusić do miękkości ryżu. Kiedy ryż będzie miękki, składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać pozostałą oliwę na drugiej patelni i dodać do tego rozmrożony bób. Smażyć go przez 2 minuty na średnim ogniu, a po tym czasie dodać do niego pokrojone na małe kawałki piersi z kurczaka. Składniki na patelni oprószyć przyprawą do kurczaka, szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć razem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z patelni i dodać do całości. Wszystko udekorować porem i podawać do spożycia.
Komentarze (0)