Tofu marynowane z makaronem i bobem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2419
Składniki:
- 30 g makaronu soba
- 30 g bobu
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka sezamu
- sól
- pęczek szczypiorku
- Marynata:
- 30 g tofu
- 2 łyżki przyprawy mirin
- 1 łyżka płynnego miodu lipowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Przygotować marynatę: tofu pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, rozgnieść łyżką na drobne kawałeczki i przełożyć do miski. Do rozgniecionego czosnku wlać olej sezamowy, miód lipowy, mirin i razem wymieszać. Następnie dodać pokrojone w tofu, wymieszać i całość wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, tofu osączyć z marynaty i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Bób przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i obrać ze skóry. Makaron soba przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, przelać go zimną wodą na sicie, ponownie odcedzić z nadmiaru wody i przełożyć go do miski. Następnie zalać go winem ryżowym, olejem sezamowym i olejem rzepakowym, wymieszać i dodać do smażonego tofu na talerzu wraz z ugotowanym wcześniej bobem. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i sezamem.
Komentarze (3)
Mogę po prostu uzyć tofu marynowanego, np. polsoja czy lepiej naturalne?
Naturalne lepsze
ok. dzięki, zrobiłam z naturalnym i wyszło fajnie. zamierzam również poeksperymentować z innymi rodzajami tofu. Dam znać jak wyszło :)