Ziemniaki w bulionie z bobem i prażynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1446
Składniki:
- 600 ml buliony warzywnego
- 20 g bobu
- 1 łyżka prażynek ziemniaczanych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- pęczek zielonego koperku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki młode oskrobać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Bób przełożyć do rondla, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i dodać do ziemniaków na talerzu. Bulion zagotować na dużym ogniu, potem ściągnąć go z ognia i zalać nim składniki. Koperek drobno posiekać i posypać nim potrawę. Wszystko posypać prażynkami ziemniaczanymi. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego bułkę tartą i smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i wlać do całości.
Komentarze (0)