Fettuccine z bobem, szparagami i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1968
Fettuccine z bobem, szparagami i pomidorami
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu fettuccine
  • 30 g zielonych szparagów
  • 30 g bobu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi pozbawić końcówek, przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Bób przełożyć do kolejnego rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i połączyć z ugotowanymi wcześniej szparagami. Następnie makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać przecier pomidorowy i wymieszać, po czym dodać do tego ugotowany makaron, bób i szparagi. Wszystko posypać bułką tartą, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów