Fettuccine z bobem, szparagami i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2198
Składniki:
- 30 g makaronu fettuccine
- 30 g zielonych szparagów
- 30 g bobu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi pozbawić końcówek, przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Bób przełożyć do kolejnego rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i połączyć z ugotowanymi wcześniej szparagami. Następnie makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać przecier pomidorowy i wymieszać, po czym dodać do tego ugotowany makaron, bób i szparagi. Wszystko posypać bułką tartą, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)