Matiasy z bobem i ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1958
Matiasy z bobem i ziemniakami
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g bobu
  • 40 g młodych ziemniaków
  • 4 matiasy w zalewie octowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 koper włoski
  • 1 papryczka chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Koper włoski zalać niewielka ilością wody, zagotować, odcedzić, pokroić w cienkie plastry i dodać do ziemniaków. Bób zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić obrać ze skóry i dodać do pozostałych składników. Oliwę zmieszać z sokiem cytrynowym, pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki oraz papryczką chili i polać warzywa. Matiasy osączyć z zalewy i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów