Matiasy z bobem i ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1958
Składniki:
- 40 g bobu
- 40 g młodych ziemniaków
- 4 matiasy w zalewie octowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 koper włoski
- 1 papryczka chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Koper włoski zalać niewielka ilością wody, zagotować, odcedzić, pokroić w cienkie plastry i dodać do ziemniaków. Bób zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić obrać ze skóry i dodać do pozostałych składników. Oliwę zmieszać z sokiem cytrynowym, pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki oraz papryczką chili i polać warzywa. Matiasy osączyć z zalewy i dodać do całości.
Komentarze (0)