Ziemniaki z bagietką, sosem i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1572
Składniki:
- 200 ml kwaśnej śmietany kremówki
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki masła
- 1 mała bagietka
- 0,5 szklanki mleka 2%
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Następnie bagietkę pokruszyć na małe kawałki do miski i zalać ją mlekiem. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić je w grubą słomkę, oprószyć szczyptą soli i przełożyć do odpowiednich naczyń do zapiekania wysmarowanych masłem. Bagietkę odcisnąć z nadmiaru mleka i dodać do pokrojonych ziemniaków w naczyniach. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika oraz naczyń, lekko wystudzić i wyłożyć na talerz. Wszystko polać kwaśną śmietaną, sosem chili i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)