Ziemniaki z bagietką, sosem i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1572
Ziemniaki z bagietką, sosem i śmietaną
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 ml kwaśnej śmietany kremówki
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała bagietka
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Następnie bagietkę pokruszyć na małe kawałki do miski i zalać ją mlekiem. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić je w grubą słomkę, oprószyć szczyptą soli i przełożyć do odpowiednich naczyń do zapiekania wysmarowanych masłem. Bagietkę odcisnąć z nadmiaru mleka i dodać do pokrojonych ziemniaków w naczyniach. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika oraz naczyń, lekko wystudzić i wyłożyć na talerz. Wszystko polać kwaśną śmietaną, sosem chili i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów