Jello Shots
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2374
Składniki:
- Na dolną warstwę:
- 75 g galaretki wiśniowej
- 1,5 szklanki wody
- Na warstwę środkową;
- 200 ml mleka skondensowanego
- 2 łyżki letniej wody
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1 łyżka cukru
- Na górna warstwę:
- 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki Blue Curacao
Opis przygotowania:
Przygotować warstwę dolną: zagotować wodę w rondlu i wsypać do tego galaretkę wiśniową. Potem składniki ściągnąć z ognia i wymieszać, aby galaretka dobrze się rozpuściła. Rozpuszczonymi składnikami zalać plastikowe kubki do napojów i przestudzić. Przestudzone składniki włożyć do zamrażalnika. Zamrożone wyciągnąć i odstawić.
Przygotować warstwę środkową:: żelatynę zalać letnią wodą w szklance, aby nasiąkła i pozostawić nasiąknięcia. Mleko skondensowane zagotować z cukrem, po czym zagotowanymi składnikami zalać namoczoną wcześniej żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i przestudzić. Przestudzonymi składniki zalać zastygniętą galaretkę wiśniową i ponownie włożyć do zamrażalnika, aby składniki zakrzepły całkowicie. Część ze składników warstwy środkowej przelać również do małej miseczki, włożyć do zamrażalnika i pozostawić do zakrzepnięcia. Posłużą do dekoracji deseru. Kiedy wszystkie składniki zakrzepły, całość wyciągnąć z zamrażalnika i przygotować górną warstwę: zagotować wodę i rozpuścić w niej żelatynę spożywczą. Rozpuszczone składniki ściągnąć z ognia i przestudzić. Wlać do nich Blue Curacao i dokładnie wymieszać. Następnie wymieszanymi składnikami zalać cały deser i wszystko wstawić kolejny raz do zamrażalnika, aby składniki zakrzepły. W połowie krzepnięcia składników dodać do nich wydrążone łyżeczką składniki z miseczki do dekoracji i wszystko pozostawić do zastygnięcia deseru.
Przygotować warstwę środkową:: żelatynę zalać letnią wodą w szklance, aby nasiąkła i pozostawić nasiąknięcia. Mleko skondensowane zagotować z cukrem, po czym zagotowanymi składnikami zalać namoczoną wcześniej żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i przestudzić. Przestudzonymi składniki zalać zastygniętą galaretkę wiśniową i ponownie włożyć do zamrażalnika, aby składniki zakrzepły całkowicie. Część ze składników warstwy środkowej przelać również do małej miseczki, włożyć do zamrażalnika i pozostawić do zakrzepnięcia. Posłużą do dekoracji deseru. Kiedy wszystkie składniki zakrzepły, całość wyciągnąć z zamrażalnika i przygotować górną warstwę: zagotować wodę i rozpuścić w niej żelatynę spożywczą. Rozpuszczone składniki ściągnąć z ognia i przestudzić. Wlać do nich Blue Curacao i dokładnie wymieszać. Następnie wymieszanymi składnikami zalać cały deser i wszystko wstawić kolejny raz do zamrażalnika, aby składniki zakrzepły. W połowie krzepnięcia składników dodać do nich wydrążone łyżeczką składniki z miseczki do dekoracji i wszystko pozostawić do zastygnięcia deseru.
Komentarze (0)