Jello Shots

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2251
Jello Shots
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na dolną warstwę:
  • 75 g galaretki wiśniowej
  • 1,5 szklanki wody
  • Na warstwę środkową;
  • 200 ml mleka skondensowanego
  • 2 łyżki letniej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1 łyżka cukru
  • Na górna warstwę:
  • 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki Blue Curacao

Opis przygotowania:

Przygotować warstwę dolną: zagotować wodę w rondlu i wsypać do tego galaretkę wiśniową. Potem składniki ściągnąć z ognia i wymieszać, aby galaretka dobrze się rozpuściła. Rozpuszczonymi składnikami zalać plastikowe kubki do napojów i przestudzić. Przestudzone składniki włożyć do zamrażalnika. Zamrożone wyciągnąć i odstawić.

Przygotować warstwę środkową:: żelatynę zalać letnią wodą w szklance, aby nasiąkła i pozostawić nasiąknięcia. Mleko skondensowane zagotować z cukrem, po czym zagotowanymi składnikami zalać namoczoną wcześniej żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i przestudzić. Przestudzonymi składniki zalać zastygniętą galaretkę wiśniową i ponownie włożyć do zamrażalnika, aby składniki zakrzepły całkowicie. Część ze składników warstwy środkowej przelać również do małej miseczki, włożyć do zamrażalnika i pozostawić do zakrzepnięcia. Posłużą do dekoracji deseru. Kiedy wszystkie składniki zakrzepły, całość wyciągnąć z zamrażalnika i przygotować górną warstwę: zagotować wodę i rozpuścić w niej żelatynę spożywczą. Rozpuszczone składniki ściągnąć z ognia i przestudzić. Wlać do nich Blue Curacao i dokładnie wymieszać. Następnie wymieszanymi składnikami zalać cały deser i wszystko wstawić kolejny raz do zamrażalnika, aby składniki zakrzepły. W połowie krzepnięcia składników dodać do nich wydrążone łyżeczką składniki z miseczki do dekoracji i wszystko pozostawić do zastygnięcia deseru.

Komentarze (0)