Börek z serem i warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2660
Składniki:
- 300 g ciasta filo
- 300 g mrożonego szpinaku
- 250 g sera feta
- 250 g roztopionego masła
- 2 pomidory
- 2 łyżki sezamu
- 1 zielony ogórek
- 1 białko jajka
- 1/2 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i przełożyć na talerz. Pomidory pokroić na kawałki, dodać do pokrojonego ogórka i oba składniki oprószyć szczyptą soli. Szpinak rozmrozić. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Blachę do pieczenia oraz plastry ciasta filo z obu stron wysmarować roztopionym masłem. Na blachę nałożyć 1 płat wysmarowanego ciasta, a na niego nałożyć pokrojone wcześniej ziemniaki, rozmrożony szpinak i pokruszony drobno ser feta. Następnie oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, nakryć kolejnym płatem wysmarowanego masłem ciasta i mocno docisnąć ręcznie. Przekładanie w taki sposób należy powtarzać aż do wyczerpania składników. Górę ostatniego płata ciasta wysmarować białkiem jajka i posypać sezamem. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż ciasto się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i dodać do pokrojonych warzyw na talerzu.
Komentarze (0)