Kukurydza z maślakami, kotletami i bagietką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 838
Kukurydza z maślakami, kotletami i bagietką
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 świeżych maślaków
  • 4 kolby kukurydzy
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 małe bagietki
  • 0,5 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • Kotlety:
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego

Opis przygotowania:

Maślaki dokładnie umyć i oczyścić. Bagietki pokroić na połowy. Kukurydzę obrać z liści, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Na gorącą jeszcze kukurydzę wyłożyć 2 łyżki masła, aby się rozpuściło i oprószyć ją świeżo zmielonym pieprzem.

Przygotować kotlety: mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do mięsa w misce. Wbić do tego jajko, wlać sos sojowy, wsypać suszoną kolendrę i szczyptę pieprzu mielonego. Jeśli trzeba, doprawić do smaku szczyptą soli. Całość wyrobić ręcznie i uformować z tego małe kotlety.

Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do tego oczyszczone wcześniej maślaki. Grzyby oprószyć szczyptą soli, suszonym tymiankiem i smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych grzybów wlać 2 łyżki oleju, dodać przygotowane kotlety mięsne i razem smażyć do miękkości mięsa z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do kukurydzy na talerzu.

Gotową potrawę podawać z bagietką.

0 komenatrzy

Podobne przepisy