Dżem pomidorowo-brzoskwiniowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2460
Dżem pomidorowo-brzoskwiniowy
fot. Migle Seikyte / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 brzoskwiń
  • 6 pomidorów
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki pektyny jabłkowej (żelatyny owocowej w proszku)
  • 1 łyżeczka mielonego rozmarynu
  • 1 l wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

Opis przygotowania:

Brzoskwinie oraz pomidory umyć i osączyć z wody. Brzoskwinie obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondla. Pomidory naciąć nożem w górnej ich części, wrzucić je do wrzącej wody i trzymać przez 2 minuty. Po tym czasie sparzone pomidory wyciągnąć z wrzątku, osączyć z nadmiaru wody i obrać ze skóry. Obrane pokroić na małe kawałki i dodać do pokrojonych brzoskwiń w rondlu. Całość zasypać cukrem, pektyną, zalać sokiem cytrynowym, dokładnie wymieszać i postawić na małym ogniu. Dusić pod przykryciem do czasu, aż utworzy się gesty syrop, mieszając je od czasu do czasu drewnianą łyżką. Powstały syrop ściągnąć z ognia i wymieszać z mielonym rozmarynem oraz pieprzem. Wymieszane składniki przełożyć łyżką do małych słoiczków i zakręcić pokrywkami. Zakręcone słoiczki wstawić do rondla zalanego do połowy wodą i szybko zagotować. Po zagotowaniu wyciągnąć z wody, odstawić w chłodne miejsce i po 2 dniach podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów