Papryka zapiekana z jajkiem, bagietką, kiełbasą i fasolą

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1551
Papryka zapiekana z jajkiem, bagietką, kiełbasą i fasolą
fot. kopachinsky / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g kiełbasy wiejskiej
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 jajka
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 bagietka
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Paprykę oraz fasolkę szparagową umyć i odsączyć z wody. Paprykę przeciąć nożem w jej górnej części i wydrążyć z niej nasiona. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić, pokroić na małe kawałki i przełożyć ją do miski. Kiełbasę wiejską pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej fasolki w misce. Bagietkę pokruszyć na małe kawałeczki i dodać do składników w misce. Całość skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem, dobrze wymieszać i przełożyć do wydrążonych wcześniej papryk, po czym wbić do wnętrza jajka.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piec do chwili, aż papryka zacznie się kurczyć. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować gałązkami świeżego tymianku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów