Papryka zapiekana z jajkiem, bagietką, kiełbasą i fasolą
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1528
Składniki:
- 400 g kiełbasy wiejskiej
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 czerwone papryki
- 2 jajka
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 bagietka
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Paprykę oraz fasolkę szparagową umyć i odsączyć z wody. Paprykę przeciąć nożem w jej górnej części i wydrążyć z niej nasiona. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić, pokroić na małe kawałki i przełożyć ją do miski. Kiełbasę wiejską pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej fasolki w misce. Bagietkę pokruszyć na małe kawałeczki i dodać do składników w misce. Całość skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem, dobrze wymieszać i przełożyć do wydrążonych wcześniej papryk, po czym wbić do wnętrza jajka.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piec do chwili, aż papryka zacznie się kurczyć. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować gałązkami świeżego tymianku.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piec do chwili, aż papryka zacznie się kurczyć. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować gałązkami świeżego tymianku.
Komentarze (0)