Spaghetti z tofu, sosem pomidorowym i bagietką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2428
Spaghetti z tofu, sosem pomidorowym i bagietką
fot. jeffgunn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaron spaghetti
  • 30 g tofu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 bagietka
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek świeżej bazylii
  • pieprz
  • sól
  • Sos:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki oraz bazylię posiekać drobno, potem oba składniki przełożyć razem do jednej miski, zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.Tofu pokroić w kostkę.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać przecier pomidorowy, wymieszać i wlać do tego bulion warzywny. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej tofu i ugotowany makaron. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Na całość wyłożyć wymieszane składniki z bazylią i podawać z bagietką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów