Spaghetti z tofu, sosem pomidorowym i bagietką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2904
Składniki:
- 30 g makaron spaghetti
- 30 g tofu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 bagietka
- natka zielonej pietruszki
- pęczek świeżej bazylii
- pieprz
- sól
- Sos:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki oraz bazylię posiekać drobno, potem oba składniki przełożyć razem do jednej miski, zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.Tofu pokroić w kostkę.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać przecier pomidorowy, wymieszać i wlać do tego bulion warzywny. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej tofu i ugotowany makaron. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Na całość wyłożyć wymieszane składniki z bazylią i podawać z bagietką.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać przecier pomidorowy, wymieszać i wlać do tego bulion warzywny. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej tofu i ugotowany makaron. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Na całość wyłożyć wymieszane składniki z bazylią i podawać z bagietką.
Komentarze (0)