Galaretka z bitą śmietana i owocami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2388
Składniki:
- 300 g śmietany kremówki
- 150 g galaretki truskawkowej
- 2 łyżki ananasa w zalewie kostka
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka łuskanych i tłuczonych orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka suszonych moreli
Opis przygotowania:
Suszone morele oraz rodzynki sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Zagotować 3 szklanki wody, rozpuścić w niej galaretkę truskawkową, ściągnąć z ognia, przelać na talerz i przestudzić. Następnie włożyć ją do lodówki, aby stężała. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszysta pianę. Do ubitej piany dodać sparzone wcześniej rodzynki, morele oraz tłuczone orzechy włoskie i dokładnie wymieszać, po czym nałożyć na stężałą galaretkę.
Komentarze (0)