Ziemniaki w płaszczykach z boczku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1615
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 15 dag wędzonego boczku
- 10 dag cienkiej kiełbasy
- 10 dag żółtego sera
- 1 dymka
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- Sos czosnkowy;
- 5 ząbków czosnków
- 2 ziemniaki
- 200 ml oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
Opis przygotowania:
Ziemniaki czyścimy,obieramy i gotujemy ok 10 min. w osolonym wrzątku.Następnie osączamy i kroimy na pół.Boczek kroimy w cienkie plastry,kiełbasę w plasterki.Ser kroimy na cieńkie plasterki,dymkę drobno siekamy.Na ziemniaka kładziemy plasterki kiełbasy,sera,posypujemy dymką,przykrywamy drugą połową ziemniaka i owijamy w boczek.Skrapiamy oliwą,przyprawiamy.Pieczemy ok.45 min.w temp.200 C,w piekarniku.
Przygotowujemy sos czosnkowy;
Ziemniaki gotujemy a następnie przecieramy przez sito.Czosnek dodajemy do ziemniaków,oliwę cały czas mieszając.Przyprawiamy i dolewamy sok z cytryny ciagle mieszając.Sos wlewamy do miseczki i układamy ziemniaki wkoło.
Przygotowujemy sos czosnkowy;
Ziemniaki gotujemy a następnie przecieramy przez sito.Czosnek dodajemy do ziemniaków,oliwę cały czas mieszając.Przyprawiamy i dolewamy sok z cytryny ciagle mieszając.Sos wlewamy do miseczki i układamy ziemniaki wkoło.
Komentarze (0)