Rolady z kurczaka i boczku z warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 92
Rolady z kurczaka i boczku z warzywami
fot. Timolina / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 150 g wędzonego boczku w plastrach
  • 3 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • sól
  • mielony pieprz kolorowy
  • świeża bazylia do dekoracji

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz bazylię umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w słomkę. Cebule obrać ze skóry i pokroić w piórka. Marchew obrać ze skóry i pokroić ją w cienką słomkę. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić. Następnie piersi z kurczaka podzielić na porcje, rozbić je lekko tłuczkiem i nałożyć na nie pokrojone warzywa oraz ugotowaną wcześniej fasolkę. Całość oprószyć szczyptą soli, mielonego kolorowego pieprzu, zawinąć w rulony razem z wędzonym boczkiem i skropić oliwą z oliwek. Wszystko przełożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Rolady piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć i udekorować świeżą bazylią.

0 komenatrzy

Podobne przepisy