Rolady z kurczaka i boczku z warzywami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3541
Składniki:
- 400 g zielonej fasolki szparagowej
- 150 g wędzonego boczku w plastrach
- 3 piersi z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- sól
- mielony pieprz kolorowy
- świeża bazylia do dekoracji
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz bazylię umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w słomkę. Cebule obrać ze skóry i pokroić w piórka. Marchew obrać ze skóry i pokroić ją w cienką słomkę. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić. Następnie piersi z kurczaka podzielić na porcje, rozbić je lekko tłuczkiem i nałożyć na nie pokrojone warzywa oraz ugotowaną wcześniej fasolkę. Całość oprószyć szczyptą soli, mielonego kolorowego pieprzu, zawinąć w rulony razem z wędzonym boczkiem i skropić oliwą z oliwek. Wszystko przełożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Rolady piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć i udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)