Kumkwaty w syropie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3927
Kumkwaty w syropie
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g kumkwatów (chińska mandarynka)
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 2 szt. anyżu gwieździstego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 0,5 łyżeczki nasion kardamonu

Opis przygotowania:

Kumkwaty umyć, osaczyć z wody, obrać ze skóry, podzielić na plastry i usunąć pestki. Dwie szklanki wody przelać do rondla, dodać do niej cukier, wymieszać i zagotować na dużym ogniu, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Kiedy to nastąpi, dodać do zagotowanych składników kardamon, anyż gwiaździsty i kumkwaty, po czym wlać likier pomarańczowy, zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 10 minut. Następnie całość przecedzić przez sitko, potem owoce przełożyć do słoja i zalać ciepłym syropem. Dodać do tego 1 gwiazdę z nasion anyżowych i zamknąć słój. Całość wstawić do garnka z wodą (woda powinna sięgać do połowy słoja) i zagotować. Gotowe odstawić w chłodne miejsce. Kumkwaty podawać do ciast, deserów i dekoracji drinków.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów