Kumkwaty w syropie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3927
Składniki:
- 200 g kumkwatów (chińska mandarynka)
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 2 szt. anyżu gwieździstego
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 0,5 łyżeczki nasion kardamonu
Opis przygotowania:
Kumkwaty umyć, osaczyć z wody, obrać ze skóry, podzielić na plastry i usunąć pestki. Dwie szklanki wody przelać do rondla, dodać do niej cukier, wymieszać i zagotować na dużym ogniu, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Kiedy to nastąpi, dodać do zagotowanych składników kardamon, anyż gwiaździsty i kumkwaty, po czym wlać likier pomarańczowy, zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 10 minut. Następnie całość przecedzić przez sitko, potem owoce przełożyć do słoja i zalać ciepłym syropem. Dodać do tego 1 gwiazdę z nasion anyżowych i zamknąć słój. Całość wstawić do garnka z wodą (woda powinna sięgać do połowy słoja) i zagotować. Gotowe odstawić w chłodne miejsce. Kumkwaty podawać do ciast, deserów i dekoracji drinków.
Komentarze (0)