Sałatka ogórkowo-ziemniaczana

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1849
Sałatka ogórkowo-ziemniaczana
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g młodych ziemniaków
  • 200 ml śmietany 32%
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz biały mielony
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić je w cienkie plastry do miski. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, po czym dodać je do ziemniaków w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz mielonego białego pieprzu i zalać śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do salaterki i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów