Sałatka ogórkowo-ziemniaczana
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1849
Składniki:
- 300 g młodych ziemniaków
- 200 ml śmietany 32%
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- pieprz biały mielony
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić je w cienkie plastry do miski. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, po czym dodać je do ziemniaków w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz mielonego białego pieprzu i zalać śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do salaterki i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)