Zapiekanka z ziemniaków, cukinii i boczku

Oceń:
(4 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2165
Zapiekanka z ziemniaków, cukinii i boczku
fot. sea_wave (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki startego sera Gouda
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 młoda zielona cukinia
  • 1 szklanka mleka
  • świeży rozmaryn
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w cienkie plastry. Cukinię umyć i również pokroić w cienkie plastry. Następnie pokrojone warzywa przełożyć razem do brytfanki. Dodać do tego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Mleko zmieszać z startym serem Gouda, szczyptą soli oraz pieprzu i zalać tym składniki w brytfance. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i posypać nim całość. Dodać do tego świeży rozmaryn. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości warzyw. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów