Zapiekanka z ziemniaków, cukinii i boczku
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2165
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku
- 2 łyżki startego sera Gouda
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg ziemniaków
- 1 młoda zielona cukinia
- 1 szklanka mleka
- świeży rozmaryn
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w cienkie plastry. Cukinię umyć i również pokroić w cienkie plastry. Następnie pokrojone warzywa przełożyć razem do brytfanki. Dodać do tego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Mleko zmieszać z startym serem Gouda, szczyptą soli oraz pieprzu i zalać tym składniki w brytfance. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i posypać nim całość. Dodać do tego świeży rozmaryn. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości warzyw. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)