Pasztet z indyka, pieczarek i boczku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3311
Składniki:
- 60 g udek z indyka
- 40 g surowego boczku w plastrach
- 20 g małych pieczarek
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 cebule
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, pieczarki oraz mięso umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić, obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Udka indycze przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i ugotować do miękkości na dużym ogniu. Po ugotowaniu odcedzić, mięso oddzielić od kości i przełożyć do miski. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego wątróbkę indyczą. Oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć ją z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do ugotowanego mięsa w misce. Mięso wraz z usmażoną wątróbką przepuścić razem przez maszynkę do mięsa i z powrotem przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej pieczarki, wsypać suszony tymianek i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników w misce. Następnie wbić do nich jajka, wsypać bułkę tartą oraz natkę zielonej pietruszki, po czym całość doprawić do smaku przyprawami, wyrobić ręcznie, obłożyć plastrami surowego boczku i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez około 60 minut. Po tym czasie składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i pokroić na porcje.
Komentarze (0)